Tips MAART - april 2014

www.amuz.be / 03 213 54 34 AMUZ

Christianne Stotijn & Joseph Breinl

Russische romances

AMUZ / 14 mrt – 20.00u

Speciaal voor haar opname van Tsjaikovski's Romances maakte Christianne Stotijn zich het Russisch eigen, met de gedrevenheid en zin voor perfectionisme die haar aanpak tekenen. Een traject dat vruchten heeft afgeworpen: Stotijn ontsluiert de Russische symfonicus en operamogol als genie van het kleine gebaar die best naast grootmeester Moesorgski en aartsvader Glinka mag staan.
ACTIE: twee tickets voor de prijs van een!

Tickets & info: www.amuz.be/en/concerts/christianne-stotijn-joseph-breinl

______________________________________

Julian Prégardien & Frank Agsteribbe - WERELDCREATIE

Sieben Letzte Worte - Seven New Songs

De Roma / 20 mrt – 21.00u

Uit het grootste lijden ontstaan vaak de mooiste kunstwerken. Een stelling die zeker van toepassing is op het repertoire voor de Goede Week. Van polyfone lamentaties tot barokke tenebrae: ontelbare ontroerend mooie composities doorbreken de duisternis met muzikale schittering. Zo ook Joseph Haydns Musica instrumentale sopra le sette ultime parole en de zeven bijzondere liederen die Frank Agsteribbe door dit werk liet beademen.

Tickets & info: www.amuz.be/en/concerts/julian-pregardien-frank-agsteribbe

______________________________________

Cyril Auvity & L’Yriade

Un alma innamorata

deSingel / 25 & 26 apr - 20.00u

Toen Händel begin 18de eeuw door Noord-Italië trok, kregen zijn reisindrukken muzikaal gestalte in kleinschalige, dramatische vertellingen – cantaten – die bol staan van vormexperimenten, melodisch-harmonische innovaties en andere gedurfde technieken die de componist eerst wilde testen alvorens ze in grotere werken te gebruiken. Het resultaat? Fantasie- en emotievolle chiaroscuro-taferelen met de liefde als middelpunt: het geliefkoosde speelterrein van het Franse toptalent Cyril Auvity.

Tickets & info: www.amuz.be/en/concerts/cyril-auvity-lyriade

www.defilharmonie.be / 03 213 54 34 deFilharmonie

Michael Schønwandt dirigeert De houten prins

concert

deSingel / 14 mrt – 20.00u

Er is groot, en er is krankzinnig groot. Béla Bartóks De houten prins behoeft een reusachtig apparaat (saxofoons! celesta vierhandig! slagwerk ten overvloede!) en haalt alleen daarom zelden de bühne. Michael Schønwandt laat zich voorstaan op zijn bagage als operadirigent en tovert Bartóks sprookjespantomime om tot kolkend muziektheater.

Tickets & info: www.defilharmonie.be/concert/michael-sch%C3%B8nwandt-dirigeert-de-houten-prins

______________________________________

Huiverromantiek van Carl Maria von Weber

concert

De Roma / 5 apr – 20.30u

Smoorverliefde maar twijfelmoedige jager verpandt zijn ziel aan de duivel in ruil voor vrijkogels die alles raken. Daar komt het zo ongeveer op neer in Der Freischütz. Philippe Herreweghe laat de suspense van Webers huiverromantiek ook neerdalen in diens ijzingwekkend knappe Klarinetconcerto. Wie wil bijkrabbelen na de pauze, denkt best twee keer na: ook Brahms' Derde symfonie staat barstensvol chills en thrills. Niet voor gevoelige luisteraars.

Tickets & info: www.defilharmonie.be/concert/huiverromantiek-van-carl-maria-von-weber-0

______________________________________

Philippe Herreweghe dirigeert Dvoráks Requiem

concert

deSingel / 25 & 26 apr - 20.00u

Als slagersjongen had Antonín Dvorák meer dan alleen opera's paraat. De beroemdste Bohemer uit de muziekgeschiedenis schreef een impressief oeuvre bij elkaar waarin elke melodie heel erg haar best doet om nog perfecter te zijn dan de vorige. Verslavender dan dat van Dvorák klinkt bijgevolg geen ander Requiem. Vanuit het schuchtere openingsmotief trekt hij een superieure meditatie op over vergankelijkheid. Geen romantische drukdoenerij, maar een muziekdrama vol vlees en knoken.

Tickets & info: www.defilharmonie.be/concert/philippe-herreweghe-dirigeert-dvor%C3%A1ks-requiem

www.toneelhuis.be / 03 224 88 44 Toneelhuis

Er zijn voorlopig geen tips van het Toneelhuis beschikbaar.

www.vlaamseopera.be / 070 22 02 02 Vlaamse Opera

Lady MACBETH UIT HET DISTRICT MTSENSK

opera

Vlaamse Opera Antwerpen / 31 mrt t.e.m. 6 apr - 15.00u/20.00u

De beeldtaal van regisseur Calixto Bieito laat niemand onberoerd. Hij brak eerder al potten met een beklijvende en memorabele Mahagonny. Nu neemt hij een Sjostakovitsj-opera onder handen, met een imposante set geïnspireerd door industriële spooksteden als Detroit. Grillige, onheilspellende klanken vormen de perfecte soundtrack van de neerwaartse spiraal waarin hoofdpersonage Katerina belandt.

Tickets & info: www.vlaamseopera.be/nl/#!/producties/lady-macbeth-uit-het-district-mtsensk

______________________________________

MIDDAGCONCERT

concert

Vlaamse Opera Antwerpen / 13, 27 mrt, 3 apr - 12.30u

Maandelijks openen de foyers hun deuren voor een middagconcert dat een verrassend muzikaal perspectief biedt op de opera die in die periode op de affiche staat. Een ideale gelegenheid om musici van Koor en Orkest solistisch aan het werk te horen, naast jonge zangers en specialisten in kamermuziek. Na het middagconcert kan je voor een meerprijs genieten van een warme lunch bij onze buren.

Tickets & info: www.vlaamseopera.be/nl/#!/seizoen-2013-2014/operalunch-een-partijtje-rusland-hongarije?mode=overlay

______________________________________

BEYOND THE TUTU

ballet

Vlaamse Opera Antwerpen / 16, 17, 18 & 19 apr - 14.00/20.00u

Drie choreografen, drie stijlen, drie topcreaties op één avond. Een uitdagende triple bill die zowel de klassiek ballet-adept als de modern-fanaat zal fascineren. Beyond the tutu houdt de mythe van het ballet tegen het licht van de evolutie. Waar staat deze kunstvorm voor? Waar ligt de missie van vandaag en vooral van morgen? Het Koninklijk Ballet Vlaanderen levert een sterk staaltje cross-over waaruit de virtuositeit en veelzijdigheid van de dansers blijkt. Avontuurlijk danstheater, subliem en verrassend grappig.

Tickets & info: www.vlaamseopera.be/nl/#!/agenda/beyond-the-tutu