Tips MAART - april 2014

www.vooruit.be / 09 267 28 28 Vooruit

Piet Arfeuille / Theater Malpertuis – Lenz

podium

Minard / Vooruit /do 27 & vr 28 mrt- 20.00u

Een jong kunstenaar laat zijn artistieke activiteit voor wat ze is en trekt zich terug in een bergdorp. Wat aanvankelijk rustgevend werkt, begint zich echter steeds meer tegen hem te keren… Artistiek leider van het vernieuwende Theater Malpertuis Piet Arfeuille herwerkte de novelle van Georg Büchner, waarin de psychische malaise van Sturm und Drangdichter Jakob Lenz geschetst wordt. Een intense theaterervaring!

Tickets & info:vooruit.be/nl/show/detail/6991/Piet_Arfeuille_Theater_Malpertuis

______________________________________

Motus – Nella Tempesta

Italiaans met boventiteling

Theaterzaal Vooruit /do 27 & vr 28 mrt - 20.00u

De eerste kennismaking tussen Vooruit en het Italiaanse gezelschap Motus sloeg begin dit jaar in als een bom. Hun nieuwste project neemt ‘The Tempest’ van Shakespeare als vertrekpunt. Samen met het publiek gaan de acteurs op zoek naar een nieuw Utopia. Motus vraagt om voor deze voorstelling een dekentje mee te brengen om af te staan. Benieuwd?

Tickets & info: vooruit.be/nl/show/detail/6933/Motus

______________________________________

Ontroerend Goed – Wijven

podium

Theaterzaal Vooruit / do 17, vr 18 & za 19 apr - 20.00u

we zijn hoeren, brave meiskes, mamaatjes. we zien overal tekens aan de wand. we dagen uit maar als ‘t verkeerd loopt snappen we ‘t nie. we kunnen goe liegen, gebruiken ons lijf om ergens te geraken, en ge kunt ons nie begrijpen als ge ne man zijt. we zijn wijven. en het podium is van ons.

Tickets & info: vooruit.be/nl/show/detail/6975/Ontroerend_Goed

www.ntgent.be / 09 225 01 01 NTGent

Parsifal

Theater en muziek

NTGent Schouwburg / 8 t.e.m. 29 apr - 20.00u

Regisseursduo Peter Verhelst en Wim Opbrouck baseert zich losjes op Wagners laatste opera om een heel eigen en eigentijdse invulling te geven aan de daarin beschreven zoektocht naar de heilige graal. In Wagners Parsifal wacht de gemeenschap op de genezing van haar leider. Enkel als een wonde die maar niet beter wil worden heelt, zal ook de gemeenschap er weer bovenop komen. Zo hoopt men tenminste. De 'reine dwaas' Parsifal, een man zonder smet en zonder geschiedenis, moet hiervoor zorgen. Hij is de messias die de gemaakte fouten recht kan zetten. Wij, de makers van deze voorstelling, zweren die utopische gedachte af, net als het idee dat de redding van buitenaf zou moeten komen. De redding zit in onszelf. Ons ‘niet weten’ is geen lijdzame toestand. We zoeken actief een teder, menselijk alternatief.

Tickets & info: www.ntgent.be/productie/parsifal

______________________________________

Platonov

Perceval bewerkt Tsjechov

NTGent Arca / 6, 12, 13 apr - 20.00u

Na de lange wintermaanden verzamelt de generaalsweduwe Anna Petrovna vrienden, bekenden en familie in haar landhuis, waar Platonov, de aan alcohol verslaafde dorpsleraar het gezelschap onder hoogspanning brengt…
Geselecteerd voor het Nederlands en Vlaams Theaterfestival 2013.

Wat Perceval toont is zo eenvoudig en essentieel dat het pijn doet aan de ogen. - De Morgen

Tickets & info: www.ntgent.be/productie/platonov

______________________________________

tauberbach

danstheater

NTGent Schouwburg /16 t.e.m. 27 apr - 20.00u

Aanzet voor tauberbach was de eenvoudige wens van Elsie de Brauw en Alain Platel om samen een voorstelling te maken. Ze hebben zich laten inspireren door de opnames van een dovenkoor dat Bach zingt enerzijds, en door de documentaire over Estamira: een vrouw die in Brazilië op een vuilnisbelt leeft. Amper enkele weken na de première werd tauberbach al geselecteerd voor het theatertreffen in Berlijn.

Zelden was de brute poëzie van Platels danstheater zo helder en zo fundamenteel aangrijpend als in dit meesterwerkje. - De Standaard

Tickets & info: www.ntgent.be/productie/tauberbach

www.vlaamseopera.be / 070 22 02 02 Vlaamse Opera

de burcht van hertog blauwbaard / Winterreise

opera

Vlaamse Opera Gent / 11 t.e.m. 19 apr - 15u/20.00u

Een double bill: tweemaal grote muziekliteratuur waarin de menselijke eenzaamheid centraal staat: Béla Bartóks enige opera en een selectie liederen uit de Winterreise van Schubert. Een muzikale confrontatie van indrukwekkende orkestrale kracht en de intieme verstilling van de pianoklank en zangstem. De gelauwerde Hongaar Kornél Mundruczó gebruikt zijn talent voor (film)beelden om beide werken tot één pakkend scenisch geheel te smeden.

Tickets & info: www.vlaamseopera.be/nl/#!/agenda/de-burcht-van-hertog-blauwbaard-winterreise

______________________________________

MIDDAGCONCERT

concert

Vlaamse Opera Antwerpen / 14, 28 mrt, 4 apr - 12.30u

Maandelijks openen de foyers hun deuren voor een middagconcert dat een verrassend muzikaal perspectief biedt op de opera die in die periode op de affiche staat. Een ideale gelegenheid om musici van Koor en Orkest solistisch aan het werk te horen, naast jonge zangers en specialisten in kamermuziek. Na het middagconcert kan je voor een meerprijs genieten van een warme lunch bij onze buren.

Tickets & info: www.vlaamseopera.be/nl/#!/seizoen-2013-2014/operalunch-een-partijtje-rusland-hongarije?mode=overlay

______________________________________

Mozart mis in c

concert

Vlaamse Opera Gent / 26 apr - 20.00u

De onvoltooide Mis in c vormt een hoogtepunt in het religieuze oeuvre van Mozart. Grootse koren, aria’s in Italiaanse stijl en lichtere melodieën smelten samen tot een uiterst gevarieerd geheel. En omdat de muziek zoveel meer is dan alleen maar kerkelijke muziek, vindt ze als vanzelfsprekend de weg naar de concertzaal.

Tickets & info: www.vlaamseopera.be/nl/#!/producties/mozart-mis-in-c

www.debijloke.be / 09 269 92 92 De Bijloke

Stanko & New York Quartet

jazz

Concertzaal Muziekcentrum De Bijloke / 12 mrt – 20.00u

Trompettist Tomasz Stanko stelt dit jaar een nieuw en opwindend kwartet voor. In New York leerde hij “three fantastic cats” kennen: pianist David Virelles, drummer Gerald Cleaver en bassist Thomas Morgan. Drie absolute toppers van de nieuwe generatie jazzmusici. Geen klinische of formele jazz hier, dan wel geïmproviseerde lyriek op topniveau.

Tickets & info: www.debijloke.be/concerts/stanko-new-york-quartet

______________________________________

Brentano Quartet

kamermuziek

Miryzaal Conservatorium Gent / 22 mrt – 20.00u

Het Brentano Quartet bewijst dat de laatste strijkkwartetten van Mozart complexere kwartetten zijn met meer contrapunt. Beethoven gaat hierin zelfs een stap verder: de schriftuur is virtuozer, de vorm is minder conventioneel en de bewegingsvrijheid van de vier instrumenten neemt opmerkelijk toe. Het ensemble eindigt met het 11de abstracte, koele afstandelijkheid, gevat door een meesterlijke instrumentatie, bizarre contrasten en stekelige dissonanten.

Tickets & info: www.debijloke.be/concerts/brentano-quartet

______________________________________

Filharmonisch Orkest Wroclaw

symfonisch/hedendaags

Concertzaal Muziekcentrum De Bijloke / 5 apr – 20.00u

Tijdens het festival Soldaat (wo 2 – zo 6 apr 2014) palmt het gerenommeerde Filharmonisch Orkest Wroclaw het Bijlokepodium in. Zo brengen ze o.m. Symphony of Sorrowful Songs, het beroemde werk van de Poolse componist Henryk Górecki die zich liet inspireren door aangrijpende oorlogsverhalen. Verder serveren ze, samen met sopraan Iwona Sobotko diepe weemoed met werk van de onvolprezen Witold Lutoslawski.

Tickets & info: www.debijloke.be/concerts/filharmonisch-orkest-wroclaw

 

www.handelsbeurs.be / 09 265 91 65 Handelsbeurs

Geppetto & The Whales (support: You Raskal You)

Pop/rock

Handelsbeurs Concertzaal / 19 mrt – 20.15u

Geppetto & The Whales zijn terug van weggeweest, met hun eerste langspeler: Heads of Woe. De groep is duidelijk gegroeid, de muziek is volwassen en gevarieerd, van folk over rock tot britpop. In de media worden ze vergeleken met uiteenlopende grote namen, zoals Bon Iver, Fleet Foxes, The Beatles en Simon&Garfunkel. De oude fans worden op hun wenken bediend, nieuwe fans zullen ze met deze plaat sowieso maken.

Tickets & info: www.handelsbeurs.be/nl/agenda/detail/geppetto-and-the-whales

______________________________________

Jakob Bro: 22 strings and a piece of Wood / Lama Trio feat. Joachim Badenhorst

Jazz (Double Bill)

Handelsbeurs Concertzaal / 1 apr – 20.15u

De Deen Jakob Bro is dé gitarist van het moment. Voor deze weemoedige creatie laat hij zich begeleiden door blazer Steven Delannoye en een strijkerssectie, waaronder Frantz Loriot en Yannick Peeters. Bij een try-out in Gent was het al koppen lopen. Daarna het Portugese Lama Trio met onder meer Susana Santos Silva, eerder met De Beren Gieren, en in samenspel met Joachim Badenhorst (sax, klarinet).

Tickets & info: www.handelsbeurs.be/nl/agenda/detail/jakob-bro-22-strings-and-a-piece-of-wood

______________________________________

Cecilia Bernardini (viool), Gideon den Herder (cello) & Keiko Shichijo (pianoforte)

Klassiek

Handelsbeurs Concertzaal / 23 apr – 20.15u

De late klaviertrio’s van Haydn beroeren iedereen. Cecilia Bernardini, een Nederlandse violiste met kolkend Italiaans bloed in de aderen, nam cellist Gideon den Herder en pianiste Keiko Shichijo bij de arm. Ze eren niet alleen Haydn, maar ook diens leerling Pleyel, als componist ten onrechte in de vergetelheid gesukkeld. Tot slot wordt de romantiek nog aangedikt met het tweede klaviertrio van Beethoven.

Tickets & info: www.handelsbeurs.be/nl/agenda/detail/cecilia-bernardini-viool-gideon-den-herder-cello-and-keiko-shichijo-pianoforte